Menu
20-03-2018

"Yolda" sergisi, 17 Nisan'da Mumbai'de açılıyor

JAMAAT Sanat Galerisi (Mumbai) ve The Empire Project’in işbirliği ve T.C. Dış İşleri Bakanlığı'nın ve Türk Hava Yolları'nın kıymetli destekleri ile Mehmet Güleryüz'ün eserlerinin sergileneceği Hindistan'daki ilk sergisinin 17 Nisan 2018'de Mumbai'deki Jehangir Sanat Galerisi'nde gerçekleştirileceğini bildirmekten gurur duyar.

1938 yılında İstanbul'da doğan Güleryüz'ün 55 yılı aşan kariyerinde ürettiği resimler, heykeller ve desenler, Fransız Kültür Bakanlığı ve New York Üniversitesi Müzesi gibi dünya çapındaki pek çok devlet müzesinde yer almakta, ayrıca Vehbi Koç Vakfı, Sakıp Sabancı Vakfı ve Nejat Eczacıbaşı Vakfı gibi özel koleksiyonlarda yer alıyor. Aynı zamanda bir aktör, öğretmen ve yazar olan Güleryüz’ün bu güne kadar beş retrospektif sergi düzenledi, bunlardan sonuncusu Ocak 2015'te İstanbul Modern'de sergilendi; müze, ilk kez yaşayan bir Türk ressamı bu şekilde onurlandırmış oldu. Sanatçı İstanbul ve Paris'te yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor.

Mumbai'da gerçekleştirecek sergi için seçilen özel eserler, değerli bir yeteneği tanımaya olanak sağlayacak bir seçkiden oluşuyor. 1977 yılında yapılan on adet monokromatik serigrafi, sanatçının çizgideki ustalığını vurguluyor. İkinci eserler toplamı ise 1982'de New York'ta yarattığı eserlerden oluşuyor.

Sanatçı ve yazar Nan Freeman sanatçının eserlerine üzerinde şöyle diyor :”Güleryüz desenlerinde çizginin enerji dolu bir keskinliği vardır; bu özellik sanatçının tedirgin ruhunun bir uzantısı olan elinin enerjisinden gelir. Yüzeyler, uzun çizgilerle ve bir yığın kısa dokunuşla doludur. Birbirinden farklı çizgilerden hiçbiri önemsiz ya da bilinçsiz değildir. Belki bedenlerin ve başların anatomik biçimleri doğadaki gibi değildir, ama hepsi kendi içinde düzenlidir ve resmin bütününde bu imgelerin kapladıkları hacim çok sağlam, yerleştirmeleri çok nettir. Kağıdın tümüne yayılan desenlerde biçimler birlikte gelişir, kompozisyona göre birbirlerine dolanı veya birbirlerini iterler ve bu, fiziksel bir hareketlilikten çok, psikolojik bir dinamizme işaret eder.

İstanbul Modern Baş Küratörü Levent Calıkoğlu;
Bu desenler insanoğlunun şimdiki zamana ilişkin görünen ve görünmeyen telaş, endişe, şaşkınlık, beklenti, karşı duruş, melankoli ve reddediş gibi varoluşsal kaygılarını merkez almakla birlikte yaşadığı dönüşümler karşısında geliştirdiği çözümlerin de kaydını, izdüşümünü ortaya koyuyor, hatırlatıyor. İnsan olmak için içinden geçen süreçleri, dönüşümlere tutunmak için geliştirmemiz gereken yeni mekanik uzuvlarımızı ve her şeyden önemlisi de doğa karşısındaki çaresizliğimizi görünür kılıyor.

Sergi, Hindistan da pek çok ziyaretçinin modern ve çağdaş sanatın Türkiye'deki gelişimine etkisi azımsanamayacak bu değerli yetenekle geç de olsa tanışması için önemli bir fırsat sunacak.

 

BASINDA SERGİ HABERLERİ:

https://www.mid-day.com/articles/turkish-artist-on-his-creative-journey-as-actor-teacher/19326186

https://mumbaimirror.indiatimes.com/mumbai/other/art-as-a-looking-glass/articleshow/63805261.cms

https://m.hindustantimes.com/mumbai-news/turkish-artist-mehmet-guleryuz-makes-his-mumbai-debut/story-FA7CjNAqiWGuwbomvceKaL.html

https://www.mid-day.com/articles/turkish-artist-on-his-creative-journey-as-actor-teacher/19326186

 


HABER ARŞİVİNE GERİ DÖN