Menu
11-11-2015

Contemporary Istanbul 2015

Mehmet Güleryüz'ün son yapıtları, 12–15 Kasım 2015 tarihleri arasında Contemporary Istanbul, The Empire Project B1 102 standında görülebilir.

Apollon ve Marsyas

Titian "Apollon ve Marsyas", 16. yüzyıl Avrupası’nın en önemli sanatçıları arasında yer alan 1490 doğumlu İtalyan Titian (tam adıyla Tiziano Vecellio) tarafından 1575 yılında resmedilmiş bir sanat yapıtıdır. Rönesans döneminin ve Batı resim sanatı tarihinin kaydadeğer bir parçası olan bu yapıt, ilk defa 1655 yılında Amsterdam’daki bir koleksiyonda belgelenmiştir. Tarih boyunca Avrupa’nın çeşitli tüccarları ve sanat koleksiyoncuları arasında el değiştiren yapıt, 18. yüzyılın sonundan bu yana Çek Cumhuriyeti’nin Kroměříž kentindeki Arcibiskupský Zámek’te sergilenmektedir.

15. yüzyılın sonundan itibaren Venedik’te yaşayan Titian, gençliğinde Giovanni Bellini ve Giorgione gibi ünlü isimlerin çıraklığını yapmıştır. Giorgione’nin ölümüyle Venedik’in en popüler ressamlardan biri haline gelen Titian, Giorgione stilini hatırlatan lirizmden, daha kabaca ve özgürce uyguladığı fırça darbeleri ve bastırılmış renkleriyle hem kendi sanatında önemli bir gelişme kaydetmiş hem de günün çağdaş ressamlarının stilini ve Barok tarzın başlangıç tarihini tanımlamada büyük bir rol oynamıştır. Ressamın “Apollon ve Marsyas” adlı resmi, hayatının sonlarına doğru geliştirdiği bu stili yansıtırken, hayatının son evresi denilebilecek döneminde ürettiği, ortak temaları şiddet, azap ve ölüm olan yapıtları arasında yer alır.

“Apollon ve Marsyas”ın ana teması, sanat ve edebiyat tarihinde çeşitli yorumlamalara sahip olan bir Antik Yunan mitolojisine dayalıdır. Efsaneye göre, tanrıça Athena tarafından göl kenarına atılan bir flütü bulan satir Marsyas, bulduğu çalgının flüt çalma becerisini mükemmelleştirdiğini zannederek müzik tanrısı Apollon’u bir müzik düellosuna davet eder. Kral Midas’ın başkanlığında bir heyet önünde gerçekleşen düelloyu çaldığı lirle kazanan Apollon, Marsyas’ın küstahlığını cezalandırmak için derisinin yüzülmesini emreder ve yargıçlığını beğenmediği Midas’ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirir. Antik Roma’nın en önemli şairlerinden Ovidius’un Metamorfoz adlı yapıtıyla ün kazanan bu mit, Rönesans sanatında sık sık bir tema olarak karşımıza çıkar. Yaygınca işlenen bu tema, genellikle Pan ve Apollon arasındaki müzik düellosuyla da benzer hikayeler barındırdığından, bu mitlerle karıştırılmış ve birleştirilmiştir. Titian’ın resmi, Marsyas ve Apollon’un doğal boyutlarla resmedildiği tek Rönesans yapıtıdır.

 


HABER ARŞİVİNE GERİ DÖN